Vistas de página en total

viernes, 16 de diciembre de 2011

Liga bizirik darrai

Urtean pare bat aldiz bizi ohi dugun mendeko partidurik onenaz gozatu ahal izan genuen atzo, Bartzelona eta Real Madril galaz jantzitako Santiago Bernabeu futbol zelaian aurrez aurre jarri zituen klasiko handian. Ikusmin handia sortu izan du norgehiagokak, inoiz baino gehiago agian, Madrilgo taldearen bolada ezin hobean oinarrituz, baina ohiko bihurtzen ari den bezala erakustaldi itzela eskaini zuten kuleek 83.500 lagunen aurrean, 1-3 gailenduz. Partidu bizia, azkarra eta lehiatua izan zen, futbola handi egiten duten horietakoa, azkenean indartsuenaren legeak erabaki zuena.

Partidu hasierari, ordea, ez zion behar bezala ekin talde kataluniarra, izan ere, 22. segundoan Valdes atezainak baloia urruntzerakoan huts galanta egin eta jokaldi trabatu baten ostean Benzemak oparia aprobetxatu zuen markagailura lehenengo gola igoarazteko. (1-0, 1´). Etxeko taldearen hasierako aupada ez zen hor geratu, ordea.

Hurrengo minutuetan Barça guztiz ezezaguna ikusi zen neurketan, zelaian bere lekua aurkitu ezin, erasoan kamuts eta Madrildarren erasoen aurrean zailtasun handiz defendatzen zirenak. Egoeraren aurrean Cristiano Ronaldok  eta Benzemaren arteko aukera paregabea izan zuten 25. minutuan diferentzia handitzeko eta partidua bideratzeko, baina bere burukada zuzen-zuzenean Valdesen eskularruetara bidali zuen frantsesak.

Zoramena nagusi zen Madrilgo zalegoaren artean, urte askoren ostean kapitaleko taldea etsai nagusia baino gehiago zela zirudien; ispilatze hutsa izan zen, baina, partiduak eskainiko zuenaren aurrean.

Arenan zauritutako gladiadorearen tankera lurretik altxatu eta partidua zerotik hasi zen  Bartzelona, talde handiek bakarrik egiten duten bezala. Hasiera traketsari konponbidea emate bidean bere aurpegi bat erakutsi zuten Pep Guardiolaren mutilek, eta taldearen ikur eta itsasargi den Lionel Messi argentinarra buru, partidua guztiz irauli zuten hurrengo minutuetan. Aurrelariaren jokaldi burutsu bezain ikusgarri batean Alexis Sanchezi areatik hurbil utzi zion baloia, eta honek abiaduraz defentsari gailendu eta baloia gurutzatuz Casillas gainditu zuen berdinketa ezartzeko (30´, 1-1).

Dagoeneko ez zen hain argia Madrilen jokoa, hasierako argitasuna bertan behera geratu zela zirudien, eta ahal bezala atsedenaldira banako markagailuarekin ailegatzea lortu zuten.

Bigarren zatia lehenengoaren amaieraren ildotik igaro zen, eta minutuak aurrera joan ahala geroz eta ukigarriagoa zen kataluniarren nagusitasuna. Hasieratik bertatik Bartzelonak bere legea inposatu zuen, eta eduki zuen lehen aukera garbian Xavi kapitainak, zorte apur batekin, baloia sareetara bidali zuen areatik kanpoko jaurtiketa gogor baten bidez (54´, 1-2).

Dagoeneko ez zen liderraren hasierako joko erasokor eta bertikal argiaren izpirik geratzen, panpina apurtua zirudien aurkariaren aurrean. Bartzelonak, bestalde, nagusitasun egoeratik ahal bezain etekin handiena ateratzea xedetzat hartuta, talde jokaldi gogoangarri baten bidez partidua guztiz apurtu zuen Cesc Fábregasen burukada baten bidez. Messik zelai erditik hasitako abiatze azkarra eskuin hegalera zabaldu zuen, bertan zegoen Dani Alvesek Fabregasek porteria barrura kalitatez bidaliko zuen aire bidezko pase zuzena egin zezan (66´, 1-3).

Markagailua ez zen gehiago mugituko norgehiagokaren bukaerara arte, nahiz eta etxekoek azken minutuetan partiduari buelta emateko saiakerak egin zituzten. Irmo agertu zen txapelduna defentsan, eta amaieran, beraz, 3 puntuak Bartzelonarantz eta inoiz baino liga irekiagoa aurretik.